2006-04-28

Fesinternet fàcil, però no lliure

Aquest any, la Festa d'Internet que promou la Generalitat de Catalunya coincidint amb el Dia d'internet fa incidència en la facilitat d'ús d'Internet.

En teoria, la festa l'hem de fer tots nosaltres (la societat civil) i l'administració posarà una carpa a la plaça de la Catedral de Barcelona amb 10 ordinadors amb connexió a Internet per tal que es vegi com és de fàcil això de l'Internet. Però aquests ordinadors quin programari portaran? No diuen enlloc quin serà, però coneixent l'administració m'hi jugaria alguna cosa que seran MS Windows. Fins i tot el navegador podria ser l'Explorer de MS. I és que així sí que és fàcil l'Internet: et compres un ordinador, contractes la connexió, te la configuren (de qualsevol manera) i ja tens Internet.

Però per a fer Internet tan fàcil hem perdut bous i esquelles, hem regalat una bona part de la nostra llibertat per tal que ens facin un servei bàsic. I és que per a aconseguir que tot això funcioni amb programari lliure t'has de barallar amb el proveïdor d'ordinadors perquè no vols pagar una llicència de Windows, te l'has d'instal·lar tu mateix i t'has de barallar amb el proveïdor d'Internet perquè fas servir un sistema operatiu lliure i que moltes vegades no coneixen. També pots cercar alguna empresa que t'ho faci tot això, que al cap i a la fi et podria costar menys diners que la llicència i no perdries cap llibertat a canvi de fer fàcil un servei bàsic, però és fàcil trobar-la? Potser l'administració podria dedicar uns pocs esforços a promocionar-ne.

A mi m'han ofert de participar-hi d'alguna manera, però no tinc ganes de promoure la facilitat a canvi de la llibertat. De tota manera, m'hi passaré, ja que ho fan a casa, i ja veurem si s'hi pot fer alguna cosa positiva.