2006-03-28

Ajuntament alfabetitzat

L'ajuntament de Barcelona ha llençat una Campanya d'alfabetització digital on el programari lliure és el protagonista. Es tractarà de fascicles explicatius de com baixar-se i com usar diversos programes lliures. Sembla clarament orientat a l'usuari Windows que no vol deixar d'usar Windows però el primer fascicle, molt encertadament, és sobre GNU/Linux.

Ara, si voleu veure la presentació que han preparat per a promocionar l'event, l'han penjada en format MS PowerPoint. :-D

Informàtica mediàtica

Avui he llegit al diari ADN, el nou diari gratuït de l'editorial Planeta, que ja edita dos diaris (La razón i l'Avui), que fan una explicació del que és un ordinador:
Más que una máquina de escribir. La tecnología electrónica creó en los años 30 un sistema digital de proceso de datos. En 1985, Windows lanzó su sistema operativo.

Doncs molt bé.

2006-03-27

Un any de blog

Avui fa un any que escric aquest blog. No m'esperava que em donés per a tant, però es veu que sí.
És veritat que és divertit i terapèutic i que no em consumeix un temps excessiu, però també és veritat que és un sistema autocomplaent i narcissista. Hi ha qui diu que és un dels pilars d'allò que en diuen Web 2.0, encara que fa un munt d'anys que s'escriuen blogs i se suposa que el Web 2.0 és una cosa supernova. Ara hi ha qui opina que ja no cal que els grans innovadors es dediquin a escriure blogs, ja que aquests estan plenament consolidats, i se suposa que es dedicaran a innovar en alguna altra cosa :-).

2006-03-23

Immigració "àrab"

Ara la Generalitat de Catalunya obre una nova oficina d'immigració amb atenció telefònica en català, castellà, anglès i àrab, per a respondre les moltes inquietuds que tenen els immigrants i tot això. D'entrada, m'estranya que s'eligeixi l'anglès i no el francès, quan la quantitat d'immigrants angloparlants sembla ser mínima i la de subsaharians que solen parlar francès molt més alta. El que més em molesta és l'elecció de l'àrab per sobre del Tamazight (berber) que és l'idioma més parlat al Marroc i Algèria, on els idiomes oficials, però, són l'àrab i el francès (de nou el francès).

Els amazighs (o berbers) no només han de suportar la repressió del seu idioma al seu propi país, sinó que quan arriben a Catalunya l'han de seguir suportant per part del mateix idioma dominant en un lloc on també és l'idioma minoritari.

Aquesta va ser una de les moltes coses que no em van agradar del Marroc quan hi vaig anar aquest estiu.

2006-03-21

Web de la Free Software Foundation Europa

Estic traduint el lloc web de la FSFE. Es tracta de fitxers .xhtml que automàticament es transformen en .html quan es pengen al servidor. El Xavi Reina i l'Àlex Muntada m'ajuden corregint els textos.

Al maig de 2003, el Georg Greve, president de l'FSFE va venir a una reunió de Caliu i ens vam comprometre a traduir la pàgina web. Fins ara, no ens hi havíem posat, i cal donar les gràcies a la Selma, que va traduir la pàgina d'entrada i això em va recordar que tenia una feina pendent (ho sigui, que em vaig picar i per això estic traduint tota la resta...).

Val més tard que mai.

2006-03-17

Ja la tening!

Amb aquest crit tradicional de Mallorca (almenys això semblava a la presentació de la nova TV Balear) estrenem el domini caliu.cat. A partir d'ara mateix, passa a ser el domini principal i que publicitarem. Ha estat car, però no és una qüestió de diners.

K-DEMar a la ràdio

A l'Adonay, creador i desenvolupador de la distribució K-DEMar, i membre de Caliu, l'han entrevistat a la ràdio dues vegades al mes de febrer. La primera va ser al programa Versió Rac 1, del Toni Clapès, programa líder de la ràdio a Catalunya a la seva franja horària, a un apartat de Noves Tecnologies, on van lloar que hi hagués algú que treu un sistema operatiu en català i "gratuït". L'altra va ser a Ràdio Pineda on n'Adonay va poder explicar-se més llargament i va poder explicar què és el programari lliure i que no és gratuït, ja que ell ven els CD (ben baratets, això sí).

Jornada de PL a Navàs

L'altre dia em queixava amb uns amics que aquest any no sembla gaire mogut quant a jornades de PL, però després de les primeres de la UAB, hi ha les segones de Navàs (Bages), pel dissabte 25 de març. Estan organitzades per l'Ajuntament, l'Escola Diocesana de Navàs, TeleColòni@ i noticx.

El programa (pdf) és variat i interessant:
Noves polítiques en la societat de la informació i el coneixement a Catalunya, Carles Gonzàlez, Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya.
Experiències del PL a Navàs, Agustí Montquerni, coordinador municipal d'NT i membre de noticx.
Experiència de l'EDN en l'ensenyament del PL, Pere Lluís Rovira, professor del departament d'informàtica de l'Escola Diocesana de Navàs.
Experiència en la migració a PL a Sant Bartomeu del Grau, Miquel Colomer, alcalde de Sant Bartomeu del Grau.
Ús del PL, Càtux, Grup d'Usuaris GNU/Linux de la Catalunya central.
L'estratègia d'IBM en el PL, Jaume Sans, consultor d'IBM (ja l'he sentit i és molt pragmàtic i no gaire entusiasta amb el PL).
Migració a PL en l'empresa privada i l'administració, Ramon Solé, consultor d'OPS!Consulting.
Actuacions del Departament d'Educació en PL. Nova distribució LINCAT, Francesc Busquets, Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya.
Integració del PL a les escoles, Sr. Albert Pijoan, mestre de l'escola Vedruna de Palafrugell.
Experiències en la implantació del PL a l'aula (Xarnoppix), Lluís Gras, mestre i desenvolupador de la distribució Xarnoppix.
Taula rodona: el PL i l'educació, amb professors, degans, administració,...

Cal inscripció.

2006-03-16

Adaptació de frase de tipografies

Al KOffice hi ha una frase per a visualitzar les tipografies més llarga que el pangrama (frase que conté totes les lletres de l'alfabet) habitual en el KDE per a la mateixa funció.

Al KDE hi havia "The quick brown fox jumps over the lazy dog" i hi havíem posat "Zel de grum: quetxup, whisky, cafè, bon vi; ja!", però al KOffice hi ha:

The quick brown fox jumps over the lazy dog. And, what about the cat, one may ask? Well, the cat is playing cards with the mouse, the bird and the fish. It is, to say the least a hell of a party!


I hi he posat:

Zel de grum: quetxup, whisky, cafè, bon vi; ja! és un pangrama inventat per la lingüista Carme Vilà i Comajoan, arran del llibre "Manual d'enigmística" de Màrius Serra on hi sortia el seu: "Jove xef, porti whisky amb quinze glaçons d'hidrogen".

basant-me en el correu que li havia enviat en Màrius Serra al Sebastià Pla quan aquest traduïa aquesta part del KDE. És molt menys original que en anglès, però és informatiu. :-)

Amb això i altres poques coses més, crec que completem el KOffice 1.5 que sortirà traduït al 100% aviat (suposo que el mes que ve).

2006-03-14

Conferència a la UAB

Demà dimecres a les 18.00 h faig una xerrada a la UAB amb motiu de les primeres Jornades de Programari Lliure de la UAB. Com que són les primeres, tinc por que no estiguin massa preparades, clar que això també m'ha esperonat a apuntar-m'hi a fer la xerrada (si ho faig molt malament, tampoc no passa res, espero). Tenen l'horari en un wiki.
I també al wiki hi ha una pàgina de resum de la xerrada.
He penjat la presentació al servidor de Caliu. Es titula Llengua i Programari Lliure. No és gaire original, oi? És una xerrada suggerida per l'organització, suposo que la visió que tenen de Caliu és que som uns paios que ens dediquem a fer coses en català, tot i que jo considero que som uns paios/es que ens dediquem a promocionar i difondre GNU/Linux (en català, això sí).
És el primer cop que faig una xerrada, ja en tenia ganes, perquè quan veig segons qui fent-ne una, sempre penso que jo ho faria més bé. Ara ho demostraré, o no. :-)

Actualització: doncs sembla que no. :-( Això de fer xerrades és més difícil del que em semblava. Em vaig posar molt nerviós i no em van sortir les idees com em pensava que sortirien, vaig donar per sabudes moltes coses que no ho són, m'entrabancava, el discurs era confús,... semblava el Leo! :-) M'han gravat en vídeo, així que es podrà visualitzar el desastre a tot el món. Se m'han tret les ganes de fer-ne més.

2006-03-11

En Clos a Sants

Es veu que ahir l'alcalde Clos (sí, aquell que "mata elefants amb mosquits" :-) va venir a Sants per a presentar el seu meravellós pla d'encaixonar les vies del tren en comptes de soterrar-les, que seria molt car.

Els veïns, la veritat és que estan una mica emprenyats amb la solució d'amagar les vies de manera tan matussera i que divideix el barri en dos.

Cal dir també que ja estava dividit des de fa un munt d'anys.

A BarriSants.org fan un bon resum de la visita al Mercat de Sants, que m'ha fet gràcia.

2006-03-10

Sopar de Nadal

Avui divendres tinc l'últim sopar de Nadal, en aquest cas del grup de taiji Espurna (un altre embolic en què m'hi he ficat: faig de profe d'uns quants pares de l'esplai Espurna, on va el meu fill, i fem taiji al mateix pati de l'esplai, un lloc molt bó). Com que el grup és nou, cercar la data per a fer el sopar és molt complicat i aquest ha quedat per a mitjans de març. Així que si em fico en més embolics aquest any, em veuré fent sopars de Nadal a la primavera.

2006-03-09

La Cope fa trampes

Diuen a RAC1, al butlletí de les 16.00 h, que han pescat la Cope subornant els enquestadors de l'estudi EGM per tal que els donessin més oïdors. Els hi possaran una multa i possiblement l'estudi d'abril s'anul·larà.

Comunicat de l'EGM:

AIMC DESCUBRE UNA TRAMA PARA ALTERAR LOS RESULTADOS DEL ESTUDIO GENERAL DE MEDIOS (EGM)

La Asociación se plantea la suspensión de la 1ª oleada del EGM 2006


AIMC (Asociación para la Investigación de los Medios de Comunicación) y los institutos de investigación responsables de la realización del trabajo de campo del Estudio General de Medios (EGM) han detectado la existencia de falsos entrevistadores en sus equipos de trabajo de campo con indicios sólidos de estar manipulando los datos de las encuestas del estudio.

En estos momentos, en virtud de la información que revelan los procesos de control internos, AIMC ha detectado que las falsificaciones están dirigidas a alterar fraudulentamente los datos de audiencia.

Ante estos hechos, que no sólo interfieren gravemente el desarrollo del EGM sino que constituyen un ataque frontal al sistema diseñado por el
mercado para proveerse de información de audiencia de los medios de comunicación, AIMC y los institutos involucrados están tomando las
medidas necesarias conducentes a delimitar en lo posible el alcance de esta operación fraudulenta y eliminar las encuestas objeto de
manipulación.

A la vista de ello, e independientemente de que la investigación interna sigue en curso, la Junta Directiva de AIMC estudia la difusión o no de
los resultados de la primera ola del EGM de este año.

Asimismo, la Junta Directiva ha trasladado toda la información pertinente sobre el caso al departamento legal de AIMC para el estudio de las acciones legales que pudieran derivarse del caso.
8.3.2006

Xibeques que volen

Avui el diari Metro titula una notícia: Tres anys de xibeques voladores que explica que una senyora de La Bordeta (Barcelona) llença cada dia una ampolla de cervesa de litre per la finestra. No deuen saber que el nom xibeca, que li va posar la Damm a la seva cervesa de litre, és el d'una espècie de mussol, perquè llavors no se'ls hauria acudit de fer un titular així de confús.

2006-03-08

Jornades de PL de la UAB

Per primer cop se celebren les Jornades de Programari Lliure de la Universitat Autònoma de Barcelona.

El Guillem Jover, desenvolupador de Debian, parlarà de Debian i de Gentoo, el Víctor Barba ensenyarà a crear un live-CD i, com no, el Xavier de Blas farà el seu Linux Show a l’acte de cloenda.

Les jornades es faran des de dimecres 15 a divendres 17 i hi ha tot de xerrades i tallers. Properament sortirà el programa al web de les Jornades. Caliu es va oferir a col·laborar-hi i m'ha tocat de fer-hi una xerrada sobre Llengua i Programari Lliure, dimecres a la tarda, a petició dels organitzadors.

Llàstima que al final no vingui en Ricardo Galli, per problemes de pressupost, suposo, perquè és de Mallorca i li havien de pagar el desplaçament. Inconvenients de ser el primer cop que es fa això a la UAB i que, sens dubte, quedaran solucionats en posteriors edicions :-).

Actualització: a la llista de Linux-uab han dit que, per a mirar el programa, s'ha d'anar al wiki. També diuen que el pot canviar qualsevol, però que per a fer comentaris hi ha això.

Resum: al final, el Xavi de Blas tampoc no va venir. Només hi vaig poder anar a dues xerrades, i una era la que feia jo (bastant dolenta). L'altra era del sistema de programació de jocs SDL que havia d'incloure una demostració de la maquineta GP2X, però que no va poder ser perquè el conferenciant no havia tingut temps de comprar-se el cable. Es notava que el paio savia de què parlava. Em van dir que a les conferències de Debian i de Gentoo, que es feien al matí, hi havia més gent, però en general hi ha hagut poca assistència. Potser no es va publicitar prou a la resta de la UAB.
Tenien pressupost per a fer-hi més coses, però per problemes d'organització, la confirmació dels diners va arribar tard per a poder fer més coses. Si hi ha prou interès, es tornaran a fer l'any vinent. Hi vaig veure un grapat de gent engrescat a fer coses i a repetir l'experiència. Jo crec que l'any vinent poden ser molt més bones i profitoses.
Coses que necessiten una millora urgent: la pàgina web no era gens informativa, el wiki no va estar prou treballat, confirmació dels conferenciants amb més temps (això també necessita de disposar abans dels calers), publicitació de les jornades (ho sabien a la UB o la UPC?).

2006-03-05

Un altre treball de batxillerat

He conegut el Daniel Clemente a l'aKademy-es 2006 celebrada a Barcelona aquest cap de setmana. En el seu moment, fa un parell d'anys, també va fer un treball sobre GNU/Linux, aquest cop per a muntar un servidor a l'institut. També va treure un 10 i, a més, va guanyar un premi nacional de treballs de batxillerat.

2006-03-04

aKademy-es 2006

Encara estic a Bocanord, a l'aKademy espanyola organitzada pels membres de Badopi. Al matí, la veritat és que no s'ha fet gaire cosa, tot i ser unes 30 persones. A la tarda i al vespre, en canvi, amb més de 50 persones, sí que s'ha fet feina i xerrades interessants.

Els de Caliu hem aprofitat que l'Albert Astals feia una introducció al KDE (se suposa que ja hi estem prou introduïts :-) per a fer la reunió mensual. Ha estat molt profitosa (i ràpida).

Ja m'he liat en un parell de coses més: muntar una part de wiki sobre administracions públiques i preparar una xerrada sobre Llengua i Programari Lliure per a les Jornades de Programari Lliure de la UAB.

2006-03-03

El lloc web de la FAS

He agafat la revista mensual de la Fundació Autònoma Solidària on parlen cofois del seu nou lloc web "la nova web arriba a molts més sectors". Molt bé. Hi posen una foto del lloc web en un Firefox (estupendo!) i, a baix de tot, en unes lletres molt petites a la impressió de la revista: "Optimitzat per a navegadors Internet Explorer 5.5 o superior i resolució de pantalla de 1024x768".

Tothom sap que el Firefox és superior a l'altre, però cal posar-hi publicitat gratuïta de l'altre?

Ja els he escrit un correu.

Piqué president

No hi ha res com la ràdio. Segur que a la tele ningú no pot sentir en Josep Piqué, president del PP de Catalunya dient que seria gustosament el president d'una Catalunya independent.

La cosa va anar així: un oient va explicar que el Piqué li agrada com a polític i que, si Catalunya fos independent, ell votaria en Piqué.
Al dia següent l'han entrevistat per telèfon i li han preguntat què en pensa d'això i ha vingut a dir que, actualment, la conjuntura política no ho permetria, però que en un futur podria ser i que llavors ell no tindria cap problema i, és més, li agradaria molt ser el president de la Catalunya independent.

Ho he sentit aquest matí a RAC1 i ho podeu escoltar aquí (està tota l'hora de 9 a 10 que és quan va sortir).

A que és difícil de superar?