2005-11-02

Wikipedia en paper

Es veu que la Wikipedia (en anglès) l'editaran en paper, almenys, la María José Arias ho diu al diari Metro (vigileu, que m'han aconseguit colar un pop-up de publicitat al Firefox!). També diu que és una enciclopèdia "gratis" i en cap cas parla de la llibertat que suposa ni de la importància de la retroalimentació que comporta el sistema. Pel que es veu, en Jimmy Wales està en contacte amb diversos editors per a editar-la. No sé si la idea és bona, ni quin és el raonament per a fer-ho, però hi veig diversos problemes.
Si la idea és que aquesta estigui disponible als llocs del tercer món on no hi ha possibilitat d'accès a internet, sembla que no tothom la sabrà llegir, i encara menys en anglès. A més, no em semblaria bé que la Wikipedia s'usés per a la imposició de l'anglès, cosa que no passa a la xarxa, on cada idioma pot tenir la seva enciclopèdia lliure.
La senyora Arias parla que la Wikipedia té com a un dels seus punts forts els enllaços que hi ha a cada entrada. Com es fa això en paper? Subraltllant la paraula que té enllaç i anant a cercar l'entrada? Haurà de ser així, és clar. No gaire còmode.
Una enciclopèdia en paper no serveix de molt als 10 anys de publicada, ho dic per experiència. Pot servir per a coses generals i que no s'investiguin en l'actualitat, però res més. I en pisos de 40 metres quadrats tampoc va gaire bé tenir-hi una enciclopèdia de 30 volums. No sé quants en tindrà la Wikipedia, però em temo que més.
Per últim, no em puc estar de comentar que la periodista parla de la quantitat d'entrades en anglès i en espanyol i que no hi diu res del català, galleg, basc ni asturià. Una altra membre de la Brigada Independentista de Madrid.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Pensar en la Wikipedia en paper és no saber adaptar-se a la tecnologia. És com les fotonoveles aquelles que pretenien convertir la televisió en una revista. Li espera el mateix futur.

Rafael Carreras ha dit...

Jo m'imagino que l'editor deu pagar una pasta pels drets i que aquesta pasta anirà destinada a fer més gran la Wikipedia. És per això que deuen haver acceptat, sinó, no ho entenc.